Valuuttojen historia ja niiden tulevaisuus

Monet ihmiset suhtautuvat kryptovaluuttoihin ja niiden mahdollisuuksiin erittäin skeptisesti. Sanotaan, että niihin ei ole luottamista ja että tähänkin asti ollaan pärjätty valtiojohtoisilla valuutoilla, niin samaan malliin pitäisi jatkaa. Tämä väite ei kuitenkaan tarkemmin tarkasteltuna pidä vettä, valuutta ei ole koskaan aiemminkaan ollut mikään stabiili käsite vaan sen materiaali ja käyttötarkoituksetkin ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kaikella uudella on tunnetusti vastustajia, moni vannoo edelleenkin yksittäisinä ostettavien elokuvien nimeen, eikä suostu edes harkitsemaan suoratoistopalveluja, toisille erilaiset musiikkipalvelut ovat kauhistus, sillä heidän mielestään ainoa oikea tapa nauttia musiikista on livenä tai levyllä ja joidenkin mielestä nettikasinoiden värikkäät ja jännittävät kolikkopelit eivät vedä vertoja niille huoltoasemien yksinkertaisille kolikkopeleille joihin he ovat tottuneet. Kaikki nämä ovat järjellä ajateltuna käsittämättömiä mielipiteitä, jotka perustuvat enemmän tunteeseen, kuin mihinkään muuhun. Kehitystä tapahtuu kaikilla aloilla jatkuvasti ja on turha kuvitella, että jollain alalla, valuutoissa, elokuvissa, musiikissa tai uhkapeleissä, oltaisiin jo jotenkin tekniikan lakipisteessä.

Miten valuutat ovat kehittyneet aikojen saatossa?

Alunperin koko valuuttajärjestelmä perustuu tietenkin vaihtokauppaan, viljelijä vaihtoi viljatuotteitaan metsästäjän lihatuotteisiin ja niin edelleen. Pelkkä vaihtokauppa on kuitenkin epäkäytännöllisempää, koska monilla yhteisön jäsenillä oli vain yksi erityistaito. Vielä tänäkin päivänä joskus rahasta puhutaan oravannahkoina ja tällä on historiallinen perusta, sillä aikanaan tosiaan valuuttana käytettiin oravien nyljettyjä nahkoja. Hyvin nopeasti ruvettiin valuuttana kuitenkin käyttämään arvometalleja. Ne olivat kuitenkin epäkäytännöllinen valuutta, sillä niiden arvo riippui painosta ja puhtaudesta, joten maksutilanne kesti kauan. Rahat saivat nimelliarvon jo lähes 3000 vuotta sitten Lyydiassa, josta voidaan sanoa nykyisen kaltaisen valuutan syntyneen.

Meille tutumpi paperiraha keksittiin Kiinassa vasta 1500 vuotta sen jälkeen, kuin metalliraha oli jo keksitty ja Euroopassa paperiraha on vain muutaman sata vuotta vanha keksintö. Arvo sidottiin kullan arvoon ja näin valuutan käsittelystä tuli helpompaa.

Nykyisin Suomessa on siirrytty erittäin suuressa määrin sähköiseen rahaan, jotkut liikkeet eivät edes hyväksy paperirahaa ja isompia ostoksia, kuten uusia autoja tai asuntoja, ei voi käytännössä missään maksaa seteleillä. Tilanne ei ole kuitenkaan sama globaalisti, Afrikassa, Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Etelä-Euroopassa setelit ovat edelleen yleisin maksuväline siinä missä Suomessa käytetään korttia. Kortti toimii näissä maissa kyllä rinnalla, mutta läheskään kaikissa paikoissa ei korttimaksua hyväksytä. Tämä voikin tulla suomalaiselle matkaajalle yllätyksenä, koska oma tottumus on jo edistyksellisemmässä valuuttasysteemissä.

Valuuttojen tulevaisuus

Kuten edeltä näkyy, niin sanottujen perinteistenkin valuuttojen tulkinta on vuosien saatossa muuttunut ja itse asiassa Suomessa ollaan asian suhteen edistyksellisemmässä päässä. On vain luonnollinen askel siirtyä sähköisistä valtioiden talutusnuorassa olevista valuutoista sähköisiin valuuttoihin, jotka eivät ole minkään keskushallinnon manipulointimahdollisuuksille alttiita. Toisin sanottuna kryptovaluuttoihin. Yhä enenevä määrä yrityksiä ja palveluntarjoajia hyväksyy kryptovaluutat maksuvälineinä ja näyttää selvältä, että tulevaisuudessa nämä valuutat valtaavat alaa enemmän. Vanhassa pysyminen on ihmisten sisään rakennettu ajattelumaailma, mutta joskus on syytä tunnustaa tosiasiat ja ymmärtää, että edistys ja kehittyneemmät menetelmät ovat lähes poikkeuksetta vain hyvä asia. Sama koskee myös valuuttamaailmaa ja kryptovaluutat eivät niinkään mullista sitä, vaan hiovat vain kulmia parempaan suuntaan.