Miten kryptovaluutat reagoivat koronavirukseen?

Koronavirus sars-cov-19 tuli ja sekoitti maailman, jossa elämme. Harva yhteiskunnan osa-alue säästyy tämän näkymättömästi leviävän tuholaisen tekemiltä vahingoilta, ja talous näyttelee siinä suurta roolia. Haitat ovat esimerkiksi pörsseissä suuruusluokaltaan jo melkoisia, vaikka tilanne voi olla vasta alussa. Yrityksiä menee konkurssiin, eikä massatyöttömyyskään voi olla kovin kaukana. Jos lomautuksen aikana tulee tylsää, voi yksi piristys löytyä myös rahapelien puolelta. Tiesitkö, että niitä voi aluksi kokeilla huvikseen myös leikkirahalla? Katso oppaasta Suomen parhaat kasinot, ja aika ei taatusti käy pitkäksi.

Entä miten koronavirus vaikuttaa kryptovaluuttojen markkinoihin? Kryptovaluutatkin ovat osa taloutta, vaikka pelaavatkin aivan eri säännöillä kuin fiat-valuutat.

Kryptovaluuttoja ei säännellä, minkä voi nähdä näkökulmasta riippuen hyvänä tai huonona ominaisuutena: toisaalta niiden arvonmuodostus on niin sanotusti rehellistä, yhtäältä ne eivät ole valuutoille tehtävien elvytystoimien piirissä. Kryptovaluuttaa ei voida printata lisää.

Siksi olisi kiva tietää, kuinka pahaksi talouden taantuma äityy viruksen vaikutuksesta – pahoittelemme, ettemme ole ennustajia. Taantumassa kryptovaluutat voivat periaatteessa taantua siinä missä kokonaistalouskin, mutta oikein paha talousjärjestelmän järkkyminen voi myös kääntyä vaihtoehtovaluutan eduksi. Anna, kun kerromme hieman lisää.

Kryptovaluutat ovat ailahtelevaisia arvon heilunnalle, ja ne valmistautuvatkin hyvissä ajoin myös koronavirukseen – toki joskus voi olla kryptojen kohdalla vaikea sanoa, onko kyse todella jostain reaalimaailman aiheuttamasta vaikutuksesta vai yleisistä ”swingeistä”. Kryptomarkkina on kuitenkin ollut laskussa käytännössä siitä asti, kun koronasta alkoi tulla enemmän tietoa, ja monilta osin se ennakoitiin hinnassa jopa osakepörssejä paremmin.

Kryptoissa voi monella olla sijoituksia, jotka halutaan turvata, jos ei suorastaan ottaa käyttöön, kun talous yskähtelee ja kryptosäästäjä esimerkiksi lomautetaan. Se on myös yksi syy sille, miksi osakkeet halpenevat roimastikin.

Entä oletko miettinyt sitä vaihtoehtoa, että talous ottaa niin karmean tällin, että siitä ei koskaan palata ”normaalitilaan”? Silloin sääntelemättömät virtuaalivaluutat voivat nousta uudenlaiseen arvoon, jota kukaan meistä ei osaa kuvitellakaan. Jotkut sijoittavat ovat epävarmoina aikoina suosineet fyysistä kultaa turvatakseen omaisuuttaan sellaiseen, millä on aina arvoa. Voisivatko kryptot olla uusi digitaalinen kulta? Toki niissä on monia eroavaisuuksia, kuten huomattavasti suurempi arvon vaihtelu, mutta yhtäläisyyksiäkin löytyy.

Tällä hetkellä virtuaalivaluutat eivät tunnu erityisen varmalta sijoituskohteelta, mutta sitä ne eivät ole sinällään koskaan olleet. Potentiaalia on kuitenkin näkyvissä, ja uusia kolikkojakin yhä kehitetään. Myös Kiina valmistelee edelleen omaa kryptovaluuttaansa, samoin kuin Microsoft.

Kevään yksi kuuma peruna kryptomaailmassa tulee tietysti olemaan Bitcoinin halving, josta puhuttiin paljon jo viime vuonna. Se tarkoittaa lohkopalkkioiden puoliintumista, joka tapahtuu neljän vuoden välein. Toukokuussa edessä oleva vuoden 2020 halving tulee vähentämään lohkopalkkion nykyisestä 12,5:stä 6,25:een. Tämä on siis deflatorinen eli inflaatiolle käänteinen efekti: uuden valuutan tarjonta vähenee, kunnes se 2140 putoaa nollaan. Se nostaa bitcoinin arvoa. Lue lisää cryptokolikot.comista.

Kullakin kryptolla on omat erityispiirteensä, mutta niin se kryptomaailmassa menee, että mitä isot edellä sitä pienet perässä. Altcoinit seuraavat bitcoinin arvonmuodostusta, mutta ovat alttiimpia takaiskuille. Tälläkin erää monet pienemmät kryptot ovat ottaneet osumaa ”isoveljeä” enemmän. On jännittävää nähdä, miten lukuisten kolikoiden arvo kehittyy tulevaisuudessa ja voivatko ne kääntää vaikean tilanteen edukseen.

Kryptotreidaaminen voi olla nyt arveluttavaa puuhaa. Jos se tuntuu liian epävarmalta tai haluat pitää taukoa, voit kokeilla viihdyttää itseäsi karanteenioloissa muilla keinoin. Aiemmin mainitun rahapelioppaan lisäksi löydät internetistä paljon herkullista sisältöä. Opettele vaikka uusi kieli tai tutustu kryptojen ohella myös perinteisiin sijoitusmarkkinoihin!