Suomi – lottoajien kansa

Me suomalaiset olemme saaneet nauttia lottopelistä sellaiset 50 vuotta. Itseasiassa lotto täyttää tänä joulukuussa Suomessa 50 vuotta, sillä se tuli meille joulukuussa 1970 ja ensimmäinen arvonta oli heti tammikuussa 1971.

Näiden vuosien aikana Suomeen on syntynyt tuhansia lottovoittajia. Kaikenkaikkiaan yli 165 000 euroa maksettuja lottopotteja on maksettu koko Suomen lottohistorian aikana 1619 kappaletta!

Lotto – suuri onnenpeli

Jos ajatellaan yleensä rahapelaamista, niin kauppojen pelikoneiden palautusprosentti on yleensä tasolla 90 %. Loton palautusprosentti on alle 50 %! Netin automaattien nykyiset palautusprosentit ovat yleensä tasolla 96-98 % – mutta lottoa pelataan silti. Yksi syy on se, että useimpien kauppojen kassoilla on nykyään lottokone ja loton automaattilaput, joten pelaaminen on todella helppoa. Toisaalta netissä esimerkiksi https://kenotulokset.net kertoo kaiken mahdollisuuden kenosta ja muistakin peleistä, ja ainahan rahapelaajat haluavat voittaa nimenomaan niitä miljoonia, vaikka vain harvat siihen sattuvat osumaan.

Suomalaiset ovat voittaneet viimeisten vuosien aikana isoja summia sekä kotoisassa lotossa että yleiseurooppalaisessa Eurojackpotissa. Varsinkin Eurojackpotin isot 90 miljoonan euron voitot ovat melkoisia potteja suomalaiseen makuun ja lähestyvät jopa aikoinaan vuonna 2010 Italiassa voitettua yli 155 miljoonan euron pottia. Usein on kuitenkin käynyt, että ne suurimmat potit ovat menneet porukoille, mutta monesti silloinkin jokainen porukan jäsen on saanut toteutettua unelmiaan.

Pelaamalla unelmat todeksi

Yleensä kaikki onnenpelit kuten lotto, keno ja peliautomaatit ovat koneita, jotka ennemmin vievät rahasi, kuin että voittaisit koskaan mitään. Mutta peleissä oleva mahdollisuus voittaa, antaa meille mahdollisuuden unelmoida ja sitä me ihmiset teemme – ei vain Suomessa vaan aivan yleisesti. Kaikkien pelaajien vain pitäisi muistaa, että pelaat sitten kuinka paljon tahansa ja vaikka käyttäisit aina samoja numeroita, todennäköisyydet voitollesi eivät parane, vaan ovat joka kerta yhtä olemattomat 🙂 Tämä johtuu siitä, että jokaisella pelikerralla pallot ja pelikierrokset arvotaan 100 % uudestaan, eikä edellisillä pelikerroilla ole mitään merkitystä lopputuloksen kanssa.

Vuonna 2019 onni potkaisi yhdysvaltalaista Michael J. Weirskya toden teolla. 54-vuotias newjerseyläinen nimittäin voitti Mega Millions -lotosta käsittämättömät 273 miljoonaa dollaria eli reilut 240 miljoonaa euroa, joista verojen jälkeen jäi voittajalle 162 miljoonaa dollaria. Jenkkilässä lottovoittajista tehdään viihdettä ja niin Michael pääsi myös Mega Millions lehdistötilaisuuteen vastailemaan hänelle esitettyihin kysymyksiin. Kun häneltä kysyttiin, mitä hän nyt aikaa tehdä. Niin Michael vastasi menevänsä autokauppaan tilaamaan Ford Raptor -avolavan, sillä sellaista hän on halunnut jo auan. Ford F-150 Raptor ei ole mikään Ferrari, mutta se auto oli tämän lottovoittajan unelma.

Mikä olisi sinun ensimmäinen ostosi?

Suomessa on lottovoittajilla julkisuuden suoja, eikä lottovoittajien nimiä yleensä saa mistään selville, ja voittajat tulevat esille yleensä vasta monien vuosien jälkeen. Suurin osa suomalaisista lottovoittajista kokee, että raha tekee elämästä helpompaa ja rennompaa. Kateus kuitenkin pelottaa, ja kaikki eivät kerro voitosta edes omille lapsilleen.

Mitä voittorahalla oikeasti tehdään?

Veikkaus toteutti vuoden 2017 lopussa suurkyselyn, johon se pyysi vastauksia vuosina 2007–2017 Veikkauksen peleistä yli 500 000 euroa voittaneilta. Anonyymiin kyselyyn vastasi 78 henkilöä, joista yli puolet oli Loton päävoittajia.

Puolet vastaajista oli sitä mieltä, että voitto muutti elämää jonkin verran, noin neljänneksen mielestä elämä muuttui vain vähän. Vain 13 prosentin mielestä elämä muuttui erittäin paljon. 87 prosenttia vastaajista oli kertonut voitostaan puolisolleen tai kumppanilleen. Jopa 92 prosenttia voittajista auttoi rahasummallaan myös muita.

Mitä sinä tekisit voittopotilla, jos tilillesi ilmestyisi muutama ylimääräinen miljoona euroa?